29 Temmuz 2015 Çarşamba

pH pH pH, bu kadar mı önemli bu pH?

Evet, bu kadar önemli bu pH.
Peki nedir bu PH?
pH bir çözeltinin, yani bizim için havuz suyunun asitlik veya bazlık derecesini tarif eden, ölçü birimidir. Açılımı "Power of Hydrogen" (Hidrojenin Gücü)'dür. pH' ın nötr, yani ne asit ne baz olduğu değer, 7.0' dır.Hani havuzumuza sıvı, (Hidroklorik asit) ya da toz formda (Sodyum bisülfat) ilave ettiğimiz, asit vardır ya, işte bu asit, havuzumuzun sürekli yükselme eğiliminde olan pH değerini, ideal pH seviyesi olan 6.8 - 7.2 aralığına getirmek için kullanılan maddedir.
Peki, pH bu değerler arasında olmazsa ne olur, dünyanın sonumu gelir?
Gelmez, ama neler olur, aşağıda açıklayalım.Havuzumuzda, oluşması muhtemel, bizi hasta edebilecek olan virüs, bakteri ve diğer, yosun hücreleri gibi mikroorganizmaların üremesini engellemek ve oluşmuş olanları yok etmek için, başta klor olmak üzere, bir takım dezenfektan maddeleri havuzumuza koyarız ya. Eğer pH yüksekse, bu dezenfektan maddeler iş görmez ve vazife yapmaz. Neden olduğunu aşağıdaki grafikle açıklayalım.


Buradaki grafikte, dezenfektan maddelerin etkisinin, pH değeriyle nasıl değiştiği görülmektedir. Örnek vermek gerekirse; pH 6.8 değerinde iken, örneğin havuzumuza koyduğumuz klor, %65 oranında etkisini gösterebilirken, pH 7.8 değerine yükselmişse, aynı miktarda klor, sadece %25 oranında etki gösterebilir. Bunun sonucunda, havuzunuzu dezenfekte edebilmek ve temiz tutabilmek için, daha fazla klor ve daha fazla kimyasal kullanmak zorunda kalırsınız.
Bunun sonucu olarak, daha fazla parasal harcama, daha fazla zararlı ve zehirli kimyasallar ve dolayısı ile, daha fazla sağlık riski.
İşte bu yüzden pH, pH, pH.

Havuzcunuza söyleyin, pH' ınızı 6.8 - 7.2 aralığına ayarlasın bu değeri bir otomatik pH dozaj sistemi ile sabit tutsun, lütfen.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...