24 Ağustos 2015 Pazartesi

Havuz suyu sıcaklığının ne önemi var diyenler için

Sıcak bir yaz günü, serin ve tertemiz bir havuza girmek gibisi yoktur, açıkçası. Tüm yorgunluğunuz, üzerinizden bir anda sıyrılıverir ve yenilendiğinizi ve tekrar kendinize geldiğinizi hissedersiniz. Ama tam tersi bir durumda, yani havadan daha sıcak ve bulanık görünen bir yüzme havuzuna girmek ise, sizi bırakın rahatlatmayı, aksine daha gergin ve daha sinirli bile yapabilir.

Peki, sıcak bir yüzme havuzu suyunun tek sakıncası, sadece sizi rahatsız etmek ve dinlenmenize ve serinlemenize yardımcı olamamak mıdır, acaba? 

Maalesef sadece bunlar değil. 

Havuz suyunun sıcaklığı, bugüne kadar hiç dikkate almadığınız ve önemsemediğiniz bir unsur olabilir. Fakat tam tersine, havuz suyunun sıcaklığının belli bir değerin üzerine çıkması, havuz suyunuzun sağlığını olumsuz etkilemesi açısından, çok önemli bir parametre olabilir.
Bilindiği ya da, bilinmesi gerektiği gibi, havuz suyunun sıcaklığı, suyun içerisinde oluşabilecek ve gelişebilecek, bakteri, virüs ve diğer mikro biyolojik oluşumların gelişim hızlarını arttırmakta ve bu oluşumların kontrol edilebilmesini zorlaştırmaktadır. Sıcaklığın artmasına paralel olarak, bu durum dezenfeksiyon için kullandığımız, kimyasal maddelerin, daha fazla kullanılması gereğini doğurmaktadır. 

Hep bahsettiğimiz gibi, havuz suyunda ne kadar çok kimyasal, o kadar çok sağlık riskini oluşturur. Yani kısacası, aşağı tükürsek sakaaal, yukarı tükürsek bıyık durumu. Havuz kimyasallarını az kullansak bir türlüüü, çok kullansak başka bir türlü.

Aşağıdaki grafikte görülebileceği üzere, su sıcaklığı arttıkça, organizmaların büyüme hızı ve buna bağlı olarak da, kimyasal madde ihtiyacı ve tüketimi de artmaktadır.


Havuz suyu sıcaklığının, hava sıcaklığına bağlı olarak arttığı durumlarda, daha serin bir havuza sahip olabilmek ve kimyasal madde tüketimini azaltmak amacıyla, havuzlar için özel tasarlanmış sistemler ile soğutma yapılabilmektedir.
Daha detaylı bilgi almak için lütfen burayı tıklayınız.



Size, sizi serinleten ve tertemiz ve sağlıklı yüzme havuzları dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...