2 Eylül 2015 Çarşamba

Havuz bakımında yapılan 10 temel hata (Bölüm 1)

Herkes, her konuda hata yapabilir, fakat bu hatalardan ders alınması gerekir. Ayrıca ne demişler, bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Bugün size, kişilerin havuz bakımında yaptıkları 10 temel hatadan bahsedeceğim. Bu hataları sizin yapmanız yerine, başkalarının yaptığı hatalardan ders çıkarmak ve bu hataları yapmamak çok akıllıca olsa gerek. Nedir bu 10 temel hata ve ne yapmak ya da ne yapmamak gerekir, işte cevapları.

1 ) Havuzunuzu gündüz saatlerinde şoklamak

Yüzme havuzunuzu her hafta şoklamanız gerekir. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, bu şoklama işlemi, günlük kullandığınız klor miktarının, minimum 4 - 5 katı klorun, havuz suyuna ilavesi ile yapılır. Suyun içerisinde bulunan klor, suda yok edilmesi gereken maddelere tutunarak, kloramin yani ölü klor oluşturur. Bu kloraminlerin havuz suyunuzun içerisinde bulunmaması gerekir. Bu kloraminlerden kurtulmak için, onları şoklamanız, okside etmeniz yani yakmanız gerekir.
Şoklamanın en etkili bir şekilde yapılabilmesi için, bu işlemi akşam saatlerinde ya da gece yapmanız gerekir. Peki neden? Çünkü, şoklama, suda stabil, yani kalıcı olmayan bir klordur. Güneş ışınları, 1 saatte yaklaşık 1 ppm kloru yok eder. Dolayısı ile gündüz saatlerinde, yani güneş altında şoklama yaparsanız, işe yaraması için, 10-13 ppm ya da daha fazla klor seviyesi tutturmak, yani çok aşırı miktarda klor ilavesi yapmanız gerekir.

2 ) Havuzunuzu fırçalamamak

Hemen herkes bilir ki, havuzunuzu temiz tutmak için düzenli olarak süpürmeniz gerekir. Fakat yapmanız gereken tek şey, bu değildir. Manuel ya da otomatik olarak, havuzunuzu süpürdükten sonra, özellikle bir havuz fırçası kullanarak aşağıda belirtilen bölgeleri fırçalamanız gerekir.
  • Merdivenlerin arka tarafları
  • Havuz su yüzeyindeki, su hattı
  • Basamaklar
  • Köşeler ve varsa çatlaklar
Bu fırçalama işlemi sonunda, havuzunuzda, yosun gibi, görüntü ve koku kirliliği oluşturan şeylerin, daha yavaş oluştuğunu gözlemleyeceksiniz. Havuzunuzu, haftada en az 1, ya da 2 kez fırçalayınız.



3 ) Yosun oluşumu olduktan sonra, havuz robotu kullanmak

Havuzunuzda yosunlar oluşmaya başladıktan sonra, onları vakum süpürgeyle yok etmeye çalışmak, çok zor bir işlemdir. Eğer havuz vakum ağzını kullanırsanız, yosunlar direk olarak filtrenize pompalanacak, filtrenizi çok hızlı bir şekilde tıkayacak ve yosunlardan bir kısmı, havuzunuza tekrar geri pompalanacaktır.
Eğer vakum süpürme işlemini manuel olarak yapıyorsanız, filtrenizin 6 yollu vanasının "waste yani atık" konumunda olduğuna ve kör tapasının açık olduğuna, emin olmanız gerekir. Bu işlem sonucunda çok su kaybedersiniz ama, süpürülen yosunlar filtrenize ve tekrar havuzunuza geri gelemezler. 
Eğer bir otomatik havuz robotu kullanıyorsanız, bu oluşmuş olan yosunlar çok hızlı bir şekilde robotun filtresini tıkar ve tüm pislik ve yosunlar dolayısıyla etrafa dağılırlar. Oluşmuş yosunları filtre etmek için, havuz robotu kullanmayınız.

4 ) pH ve alkaliniti seviyelerini göz ardı etmek

Eğer havuzunuzun pH seviyesi çok düşükse (6.5 ve altında) bu suyunuzun çok asidik yani asitli olduğunu gösterir. Bu asidik suyun içerisinde, yosun hücrelerinin gelişimi çok zordur. Ayrıca asidik su çok berrak görünür. Fakat çok düşük pH, temel bir sorundur. Siz havuzunuzda her şeyin yolunda olduğunu düşünürsünüz ama, çok düşük pH, aşağıda sıralanan ekipmanlar üzerinde hasar ve zararlara sebebiyet verir.
  • Havuz filtresi ve pompası
  • Vinil kaplamalar
  • Isıtıcılar
  • Havuz robotları
  • Klorinatörler
  • Bakım ekipmanları
  • Solar battaniyeler.
Çok düşük pH temas ettiği her şeye zarar verir. Örneğin, eğer bu asidik su, havuz suyu ısıtıcınızın içerisindeki plakalara zarar verirse, cihazınız garanti kapsamından çıkar. 
pH seviyenizin 6.8 - 7.2 aralığında ve sabit olduğuna emin olun.

Alkaliniti, pH değerini sabit tutmanızı sağlayan, bir su parametresidir. 80 - 120 ppm seviyesi ideal bir değerdir.

5 ) Filtrenizde aşırı ters yıkama (back wash) yapılması

Ters yıkama, filtrenizin içerisinde biriken, kirleticilerin uzaklaştırılması ve filtrenizin temizlenmesi için yapılan bir işlemdir. Suyu havuzunuzdan alır, bu suyla filtreniz içerisinde bulunan kumu temizler ve bu kirlenmiş suyu kanalizasyona gönderir.
Ters yıkama çok önemlidir, fakat ne zaman yapılması gerektiği konusunda, göstergeleri, çok iyi takip etmek gerekir. Filtrenizin üzerinde bulunan basınç göstergesini, (manometre) düzenli olarak takip edin. Yeni bir ters yıkama yaptıktan sonra, göstergedeki basınç seviyesini not edin. Normalde 10 - 15 psi civarında bir değer okumanız gerekecektir. Bu seviye, filtrenizin normal çalışma değeridir. Manometre üzerinden okuduğunuz basınç, normal basıncın 10 psi üzerine çıkmışsa, bu filtrenizde çok fazla pislik tutulduğunu ve dolayısı ile basıncın yükseldiğini gösterir. İşte o an, ters yıkama yapmanız için, uygun olan andır.
İpucu: Filtrenizde ne kadar çok pislik tutulmuşsa, filtre suyu o kadar iyi süzer ve normalden daha küçük partikülleri bile tutar. Fakat basıncın normalin 10 psi üzerine çıkmasına izin vermeyin, çünkü bu seviyeden sonra filtreniz tıkanır ve iş görmez hale gelir. Dolayısı ile aşırı ters yıkama yapmayın, sadece gerektiği zaman yapın.

Devamı gelecek, bizi izlemeye devam edin.

Mutlu ve sağlıklı yüzme havuzları için!

2 yorum:

  1. Hımmm filtrnin üzerindeki manonetre takıldı hiç hareket etmiyor ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  2. Muhtemelen manometreniz arızalıdır. Değiştirilmesi gerekir. Aksi taktirde filtrenizin durumunu gözlemleyemez ve gereken zamanlarda ters yıkama yapamazsınız. Bu da, havuz suyunuzun daha hızla kirlenmesine sebebiyet verir. Selam ve saygılarımızla

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...