3 Eylül 2015 Perşembe

Havuz bakımında yapılan 10 temel hata (Bölüm 2)

Kaldığımız yerden devam ediyoruz....

6 ) Şoklamayı skimmer' dan yapmak

Bu hata, havuz bakımında, şu ana anlattıklarımız arasında yapılabilecek en büyük hatadır. Bu hatayı yaparsanız, havuz filtre ve sirkülasyon sisteminiz, kelimenin tam anlamı ile PATLAR!

Nasıl mı olur....

Şoklama kimyasalı (kalsiyum hipoklorit) ve klor (diklor ya da triklor), birleştiğinde ölümcül bir gaz oluştururlar. Eğer havuzunuzun filtre sistemine bağlı, klor tabletleri ile kullanılan bir otomatik klorlama cihazı (klorinatör) varsa... (bkz. aşağıdaki resim)



ve siz şoklama kimyasalını doğrudan skimmer sepetine boşaltırsanız, şoklama kimyasalı ve klor, klorinatör içerisinde birleşerek, klorinatörün patlamasına sebebiyet verir.

Bir çok insan, bu sebepten dolayı yaralanmış ve zarar görmüşlerdir.

7 ) Şoklama kimyasalını direk havuz suyuna ilave etmek

Şoklama kimyasalı, çok yoğun bir klor konsantrasyonudur. Klor bilindiği üzere ağartıcı ve beyazlatıcıdır. Giysilere temasında, renklerinin atmasına sebebiyet verir. 
Eğer havuzunuzda vinil kaplama (liner) varsa, şoklamayı direk olarak havuz suyuna katmak istemezsiniz. Şok granülleri, havuz dibine çökecek ve vinil kaplamanızın rengini ağartacaktır. Ayrıca, vinil kaplama malzemenizin, gevremesine ve kırılganlaşmasına da neden olacaktır. Bu istenmeyen sonuç, su kaçaklarına da sebebiyet verecektir.
Şoklamanın, havuzun dışarısında, bir kova su içerisinde eritidikten sonra, havuzunuza ilave edildiğine, emin olun. Bu işlem, havuz vinil kaplamalarınızın, şoklamadan zarar görmesine engel olur. Ayrıca, bu eritme işlemi, şoklama maddesinin suya daha iyi ve daha homojen bir şekilde karışmasına da yardımcı olur.
İpucu #1: Sıcak su kullanmak, şoklama kimyasalının daha kolay ve daha hızlı bir şekilde çözülmesine yardımcı olur. Fakat bununla beraber, bir klor buharı oluşmasına da, sebep olur. Bu işlemi yaparken, koruyucu gözlük, maske ve eldiven kullanmanız menfaatiniz icabıdır.
İpucu #2: Hiç bir zaman, kimyasalın üzerine su ilave etmeyin. İlk önce kovayı suyla doldurun, sonra üzerine kimyasalı ilave edin.

8 ) Havuz suyu sertliğinin çok düşük olması

Havuz suyunuzun kalsiyum sertliğinin, 300 - 500 ppm civarında olması çok iyidir. Çok yumuşak sular, özellikle havuz seramik ve mozaiklerinin, derz dolgu maddeleri için, koroziftir. Havuz derz dolgularınız hızla eriyor ve seramik araları boşalıyorsa, havuzcunuzu suçlamadan önce, havuz suyunuzun kalsiyum sertliğini ölçtürün. Muhtemelen suyunuz çok yumuşak (kalsiyum sertliği 100 - 200 ppm) ve dolayısı ile bu yumuşak su, derz dolgu maddesini eritmektedir.
Eğer havuz suyunuzu doldurduğunuz şebeke suyu, çok yumuşaksa, sezon başında suya kalsiyum klorür ilavesi ile, sertliği 300 - 500 ppm aralığına getirin. Bu değeri sezon başında 1 defa kontrol etmek ve gerekli ayarlamaları yapmak yeterlidir. Bu değer, yaz sezonu içerisinde, çok fazla değişmez.

9) Havuz filtre sistemini günde 8 saatten az çalıştırmak

Havuz pompası ve dolayısı ile, havuz sirkülasyon & filtrasyon sisteminizi, günde en azından 8 saat çalıştırmak, şiddetle tavsiye edilir. Bu sistem, havuzunuzun filtre edilmesi ve suda yüzen partiküllerin tutulması için vardır ve tüm havuz suyunun günde en azından 1 defa, filtreden geçmesi gerekir. (İdeal süre 24 saat çalışma ve ideal çevrim sayısı günde 2 - 3 keredir.) 

Özetle, sirkülasyon ve filtrasyon sistemini ne kadar uzun çalıştırırsanız, o kadar az havuz probleminiz olur.

10 ) Havuz su değerlerini ölçmeyi ihmal etmek

Düzenli olarak 2 günde 1 kez, havuz su değerlerini ölçmek, suyunuzda var olması gereken kimyasalların kontrolü için, hayati öneme haizdir.
Eğer düzenli olarak, suyunuzdan aldığınız numuneyi, havuzcunuza test etmesi için götüremiyorsanız, sizin elinizin altında bir sıvı test kiti ya da test çubuklarınızın olduğundan ve nasıl ölçüm yapılması gerektiğini bildiğinizden emin olmanız gerekir. Klorla dezenfekte edilen bir yüzme havuzunda, düzenli olarak test edilmesi gereken 2 önemli değer vardır. Bunlar pH ve suyunuzun içerisinde bulunan serbest klor miktarıdır. Bunlar en önemli havuz suyu parametrelerdir.

Peki bu değerler hangi aralıklarda olmalıdır.

pH: En az 6.5 - En çok 7.8 (İdeali 6.8 - 7.2 aralığı)
Serbest klor (kapalı yüzme havuzlarında): En az 1,0 ppm - En çok 1.5 ppm
Serbest klor (açık yüzme havuzlarında): En az 1,0 ppm - En çok 3.0 ppm

Mutlu ve sağlıklı yüzme havuzları dileriz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...