11 Eylül 2015 Cuma

Havuz problemleri ve çözümleri

Problemsiz yüzme havuzu yoktur, nedeni ve çözümü bilinmeyen problemleri vardır, diyerek konuya girelim. Hemen her konuda olduğu gibi, önemli olan problemin oluşumunu önleyecek tedbirlerin baştan alınması ve bunu yaparken problemin ortaya çıkmasının beklenmemesidir. Ama maalesef, başta sağlık olmak üzere, - koruyucu hekimlik ve erken teşhisin önemine de, atıfta bulunarak - hayatımızın bir çok alanında, muhtemel oluşabilecek problemlerin bilinip, önlemlerinin çok önceden alınması gerektiğini, hep göz ardı ve ihmal etmişizdir.
Havuz bakımı ve dezenfeksiyonu konusunda da, durum bundan farklı değildir. Bugünkü yazımızda, size havuz suyu problemleri ve çözümleri konusunda bilgi vereceğiz.

PROBLEM 1: Havuzda klor kokusu, gözlerde yanma.
SEBEPLER: Havuz suyunda yüksek kloramin (bağlı klor) oluşumu - Suyun pH değerinin çok düşük (6.8 ve altında bir değer) olması.
ÇÖZÜMLER: Havuz suyunun DPD3 tableti ile bağlı klor miktarına bakılır, bağlı klor miktarı 0.2 ppm' den fazla ise klor şoklaması yapılır. pH değeri 6.8' in altında ise, havuz suyuna pH yükseltici eklenerek, pH düzeyi 6.8 - 7.2 değerine getirilir.

PROBLEM 2: Saçlarda, giysilerde ağarma.
SEBEPLER: Havuz suyunda kloramin oluşumu - Aşırı yüksek klor seviyesi
ÇÖZÜMLER: Havuz suyunun DPD3 tableti ile bağlı klor miktarına bakılır, bağlı klor miktarı 0.2 ppm' den fazla ise klor şoklaması yapılır. Havuz suyundaki klor seviyesi 10 ppm' in üzerinde ise yapılacak işlemler a) Havuza taze su almak b) Aktif karbon veya sodyummetabisülfit ile kloru nötralize etmek.

PROBLEM 3: Mayo üzerinde ve derz aralarında mavi lekeler.
SEBEP: Suda 1 ppm' in üzerinde bakır (Cu+) miktarı. Aşırı çalıştırılmış bakır iyonizasyonu yada suda bakır sülfat varlığı.
ÇÖZÜM: Havuz suyunun taze su alınarak seyreltilmesi ve bakır miktarının, 0.7 pmm değerinin üzerine çıkmadığına emin olunması.

PROBLEM 4: pH düşmüyor.
SEBEP: Yüksek alkalinite.
ÇÖZÜM: Havuz suyuna tek noktadan verilecek, pH düşürücü asit şoklamaları.

PROBLEM 5: pH yükselmiyor.
SEBEP: Düşük alkalinite.
ÇÖZÜM: Suya, alkaliniteyi arttırıcı sertlik ilavesi, sert su yada kalsiyum klorür - kalsiyum hipoklorit ilavesi.

PROBLEM 6: Klor ölçümünde klor görünmüyor veya yükselmiyor.
SEBEP: Yüksek stabilizatör etkisi yada yanlış veya bozuk klor ölçüm hapı veya sıvısı kullanımı.
ÇÖZÜMLER: Stabilizatör seviyesi ölçümü ile miktar tespit edilir. Suda 100 ppm üzerinde stabilizatör mevcutsa su seyreltilir ve stabilizatörlü klor kullanımına son verilir. Bir başka test kiti ve hapları ile yapılan testler tekrar edilir. Yeni test hapları veya sıvıları kullanılır.

PROBLEM 7: Klor ölçümünde klor miktarı hep aynı.
SEBEP: Yüksek stabilizatör etkisi.
ÇÖZÜM: Stabilizatör seviyesi ölçümü ile miktar tespit edilir. Su seyreltilir ve stabilizatörlü klor kullanımına son verilir.

PROBLEM 8: Havuz fayanslarının üzeri pütürlü veya kireç bağlamış.
SEBEP: Yüksek alkalinite ve kalsiyum sertliği.
ÇÖZÜM: Havuz suyuna tek noktadan verilecek pH düşürücü şoklamaları ile alkalinite ve kalsiyum sertliğinin düşmesi sağlanmalıdır.

PROBLEM 9: Filtre kumunda taşlaşma.
SEBEP: Yüksek alkalinite ve kalsiyum sertliği.
ÇÖZÜM: Mutlaka filtre kumu değiştirilmeli ve havuz suyu pH değeri hep, 6.8 - 7.2 aralığında tutulmalıdır.

PROBLEM 10: Filtre kumu üstünde yağ tabakası ve sümüksü topaklaşma.
SEBEP: Yüzücülerin kullandıkları güneş yağları ve mukus (sümük) bileşimli saçlar.
ÇÖZÜM: Oluşmuş tabaka sıyrılıp atılmalı ve eksilen kum tamamlanmalıdır.

PROBLEM 11: Havuz ışıkları etrafında uçuşan zerreler ve bulanıklık.
SEBEPLER: Yüksek stabilizatör etkisi ile klor kilitlenmesi yada filtre kumunda eksiklik ve taşlaşma.
ÇÖZÜMLER: a) Stabilizatör seviyesi kontrol edilmeli. Eğer yüksek ise stabilizatörsüz klor kullanımına geçilmelidir. b) Kum filtresi kontrol edilmeli, eksik kum tamamlanmalı veya değiştirilmelidir.

PROBLEM 12: Bulanık, donuk görünümlü su.
SEBEPLER: a) Yüksek stabilizatör etkisi. b) Filtre kumunda eksiklik veya taşlaşma. c) Havuz sirkülasyon sisteminin yeterli süre ve verimsiz çalışması.
ÇÖZÜMLER: a) Stabilizatör seviyesi kontrol edilmeli. Eğer yüksek ise, stabilizatörsüz klor kullanımına geçilmelidir. b) Kum filtresi kontrol edilmeli, eksik kum tamamlanmalı veya değiştirilmelidir. c) Havuz sirkülasyon pompasının fanı aşınmış veya saç kılları sebebi ile sıkışmış olabilir. Temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekir. d) Su sirkülasyonu ve dolayısı ile filtrasyonun, her gün ve günde minimum 10 - 12 saat çalıştırılması gerekmektedir.

PROBLEM 13: Yeşil bulanık su, kaygan yüzeyler, derz aralarında yosunlaşma.
SEBEP: Yetersiz klorlama ve yosun önleyici kullanılmaması.
ÇÖZÜMLER: Klorun etkinliğinin düşmesine sebep olabilecek etkenler. a) Dengesiz ve yüksek pH b) Çok yüksek (100 ppm üstü) veya çok düşük (20 ppm ve altı) stabilizatör etkisi. c) Havuz suyunda bağlı klor oluşumu, kontrol edilerek, klor şoklaması yapılır ve yosun önleyici kimyasal kullanılır.

PROBLEM 14: Renkli berrak su.
SEBEP: Ağır metal iyonları.
ÇÖZÜM: Havuz suyunun pH' ı dengelenir ve klor şoklamasının ardından, çöktürücü kullanılarak, ağır metal iyonları sudan uzaklaştırılır.

Problemsiz bir havuz ve yaşam dileriz. Kalın sağlıcakla!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...