15 Eylül 2015 Salı

Havuz suyunda yosun oluşumu, nedenleri ve çareleri

Kim yüzme havuzunun içerisinde, kötü bir görüntü veren, o yeşil sarı yosunlar oluşsun, ya da yemyeşil bir havuz suyu içerisinde yüzmek ister ki? Tabiki kimse istemez. Ama maalesef, havuzlarda oluşan bu yosunlar, hemen herkesin, problemidir. Peki neden oluşur bu yosunlar, oluşmasını nasıl önleyebiliriz ve var olanları nasıl yok edebiliriz? Paniğe ya da umutsuzluğa gerek yok. Bugün, bütün buna benzer soru ve sorunların çözümlerini, aşağıda size aktaracağız.


Alg' ler, halk arasında yosun olarak bilinen ve suda yüzen, mikroskobik canlı organizmalardır. Bunlardan bazıları suda serbest olarak yüzmekte, bazıları ise suda asılı olarak bulunmaktadırlar. Asılı olan tipler, havuzlarda derz aralarına ve fayanslar üzerindeki çatlaklara tutunmaktadırlar.
Alg' lerin doğada bir çok çeşidi olmasına karşın, havuzlarda oluşturdukları renklere göre adlandırılmış, üç genel grupları vardır.
  • Yeşil algler
  • Siyah algler
  • Sarı algler
En yaygın grup olarak, havuzda serbest olarak yüzen yeşil alg, havuz kimyasallarına karşı en dayanıksız grup olarak da, karşımıza çıkmaktadır. Klorlama ve kullanılan kuartaner amonyum ve benzeri bileşimli yosun önleyiciler tarafından, çok kolaylıkla parçalanmakta ve yok edilebilmektedir.
Sarı ve siyah alg' ler, havuzlarda derz aralarına ve fayans üzerindeki çatlaklara tutunurlar. Bunların kimyasallara karşı, oldukça güçlü bir direnç mekanizmaları vardır. Tutundukları havuz yüzeylerinden sökülüp atılmaları, çok zordur.
Sarı ve siyah alg bulaşan havuzlarda, sistematik klor şoklaması, yosun önleyici verilmesi ve düzenli fırçalama yapılması gerekmektedir.
Siyah alg' ler çok daha inatçı olup, fırçalama işleminin çelik uçlu yosun fırçası ile yapılması gereklidir. Bkz. aşağıdaki resim.


Sarı ve siyah algleri havuzdan yok etmek ve temizlemek için, bu işlemlerin çoğu zaman, birkaç defa tekrar edilmesi gerekecektir.
Algleri, virüs ve bakteriler gibi mikroorganizmalara bir tutamak ve oluşan alg kümelerini, mikroorganizmaların biyofilm tabakaları gibi, görmemek gerekir. (Biyofilm: havuz yüzeylerinde oluşan kaygan, sümüksü tabaka)
Alglerin havuzdaki mevcudiyeti, insan sağlığı için tehdit edici bir unsur, değildir. Fakat görsel kirliliği ve kaygan yüzey oluşturması nedeniyle, havuz kullanıcıları için tehlike oluşturan, istenmeyen bir durumdur.
Su içerisindeki alg oluşumu, yeterli klorlamanın yapılmadığının ve yosun önleyici kullanılmadığının bir göstergesi olarak, karşımıza çıkmaktadır.

Havuzlarda Alg Popülasyonunun Zararları:
  • Havuzlarda bulanık ve kirli bir görüntü oluştururlar.
  • Yüzücülerde kaşıntıya sebep olurlar.
  • Tutundukları yüzey kayganlaştığı için, yüzücüler açısından tehlikelidirler.
  • Klor tüketimini arttırırlar.
  • Dezenfektanları absorbe eder ve etkinliklerini azaltırlar.
  • Havuz suyunda kötü bir tat ve kokuya sebep olurlar.
  • Filtrasyon sistemini tıkarlar. 
Havuz suyu sıcaklığı, alg oluşumu için, çok önemli bir parametredir. Klorsuz havuzlarda, kış aylarında, 10 Santigrad derecede dahi, üreme imkanı bulabildikleri gibi, havuz suyu ısısının 20 Santigrad derecenin üstüne çıktığı durumlarda, alg popülasyonlarında patlamalar (aşırı çoğalma) meydana gelebilmektedir.
Havuzlarda alg oluşumuna karşı, düzenli klorlama ve yosun önleyici kullanmak en önemli etkendir.

Alg (yosun) Oluşmuş Havuzların Temizlenmesi:

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi, havuzda yosun, herkesin ortak problemidir. Önemli olan, doğru bir şekilde ne yapılacağının bilinmesidir. Eğer baştan gerekli tedbirleri almamış, havuzunuzun sürekli dezenfeksiyonunu, filtrasyonunu ve temizliğini yapmamış iseniz, mutlaka ve mutlaka havuzunuzda yosun oluşacaktır. 
Bu durumda, alg oluşmuş havuzları temizlemek için.
  • Öncelikle pH ayarlaması yapılır. Muhtemelen pH değeriniz çok yüksektir. pH' ınızı 6.8 - 7.2 aralığına, sıvı ya da toz PH düşürücü kullanarak getiriniz. Eğer bu işlem yapılmazsa, bundan sonra yapılacak hiç bir şey, fayda etmeyecektir! ÖNEMLİ!
  • Mümkünse, suda fosfat ve nitrat ölçümü yapılır. Eğer suda bu maddeler mevcutsa çöktürücü veya topaklayıcı kullanılarak ve sonrasında dip süpürge işlemi ile havuzdan uzaklaştırılır. (Fosfat ve nitrat, yosunlar için gübre besleyicidir. Genelde artezyen suyundan ya da havuza deterjan karışması ile gelirler. Sudaki miktarı çok yüksek seviyede ise suyun seyreltilmesi ve hatta tamamen değişmesi gerekebilir.)
  • Klor şoklaması yapılır.
  • Alg oluşmuş yüzeyler iyice fırçalanır.
  • Yosun önleyici kullanılır. (100 tonluk bir havuza her hafta 1 litre)
  • Fırçalama ile su içerisine yayılan askıda algleri toplamak için çöktürücü veya topaklayıcı kullanılır. Eğer bu algler büyük partiküller halinde ise, bir havuz kepçesi ile bunları önceden toplamak, filtrenizin çok hızlı bir şekilde tıkanmasını önleyecek ve işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Filtrede alg birikimini önlemek için, ters yıkama süresi ve sayısı arttırılır.
Bakımlı havuz, en az problemli havuzdur. Size problemsiz havuzlar dileriz!







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...