7 Eylül 2015 Pazartesi

Havuzunuzdaki baloncuklar

Havuzunuzun, besleme nozüllerinden gelen suyunun içerisinde, hava kabarcıkları, yani bir milyon baloncuk mu var? Bu mikro baloncuklar, size bulanıklık gibi de görünebilir. Bu esasen, çok yaygın bir havuz problemidir (özellikle havuzunuzu sezon başında açtığınızda) ve bir kaç basit kontrol ve müdahale ile kolayca çözümlenebilir.


Bu hava kabarcıkları nereden geliyor?

Çoğunlukla bu hava, havuzunuzun emiş hattı üzerinden - yani suyun filtreye girmeden önceki bir yerinden - sisteme girer. Genel olarak, havanın sisteme girebildiği, 3 muhtemel yeri kontrol etmek gerekir.

1 - Skimmer'lar
Su seviyesini kontrol edin. Eğer havuzunuzda yeterli su yoksa, skimmer' larınız içeri hava çekebilir. Havuz suyu miktarının, skimmer ağızlarının yarı seviyesinin, biraz üzerinde olduğuna emin olun. Aşağıdaki resim bu seviyeyi gösteriyor.


Ayrıca skimmer sepetlerini kontrol edin. Sepetlerin sağlam ve hasar görmemiş, ayrıca iyi bir emiş için, yerlerine doğru bir şekilde oturtulmuş olduklarına da, emin olun. 
Varsa skimmer kapaklarını kontrol edin. Skimmer kapakları (flapları da denir), skimmer'ların ön tarafında bulunan kapılardır. Bu kapaklar, su akışının düzenlenmesi ve yaprak vs. gibi büyük pisliklerin, havuza tekrar geri dönmesini engellemek için kullanılır. Bazen bu kapaklar sıkışabilir. İleri geri, rahatça hareket edebildiklerini kontrol edin. Eğer skimmer kapaklarınız yoksa, dünyanın sonu değildir ama, kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

2 - Pompa
Pompanızın ön filtre kapağını kontrol edin. Her şeyden önce, eğer kapak kırık ya da çatlaksa, problem işte oradadır. Bununla birlikte kapağın contası da, genelde problem çıkaran bir parçadır.
Kapak contasını kontrol edin. Bunun için, pompayı kapatın, kapağı çıkartın ve contasını kontrol edin. Contanın her noktasını, parmaklarınız arasında bükerek, herhangi bir çatlak olup olmadığını kontrol edin. Eğer contada çatlaklar ve çürüklük varsa, contayı derhal değiştirmeniz gerekecektir. Eğer bir sorun gözükmüyorsa bile, teflon bazlı bir conta yağlayıcısı yada vazelin ile contaya bakım yapmanızı tavsiye ederiz.
Pompanızın filtresini kontrol edin. Bazen sepet kırılmış ise, yerine düzgün bir şekilde oturmayacaktır. Bu durumda sepeti değiştirin. Ayrıca düzenli olarak temizlendiğine ve kapağın tam olarak kapatılabilmesi için de, yerine tam olarak oturtulmuş olduğuna, emin olun.
Pompanın kör tapalarını kontrol edin. Pompa üzerinde, su deşarjı için bir, ya da iki tane kör tapa bulunması gerekir. Bu kör tapaların gevşek, ya da su kaçırmadıklarına emin olun. Eğer su kaçırıyorsa, teflon izolasyon bandıyla sarararak, daha iyi sızdırmazlık sağladıklarını görün. 

3 - Rakorlar
Devr-i daim sistemini üzerindeki borularda, bir çok rakor ve diğer bağlantı parçaları vardır. Rakorlar, dişli bağlantı elemanlarıdır ve filtre boru tesisatı üzerindeki elemanların, boruyu kesmeden değiştirilebilmeleri için kullanılırlar ve gereklidirler. Bkz. aşağıdaki resim.


Bu rakorların içerisinde de, sızdırmazlığı sağlanması için, o-ring contalar vardır. Eğer bu contalar aşınmış ise, contaları değiştirin. Eğer değilse, contaların yerlerine yani oluklarına tam oturduklarından ve sızdırmazlığı sağlayabilecek olduklarından, emin olun. Yerlerine tam oturmamış contalar, sisteme dışarıdan hava girmesine sebep olurlar. 

Bu tüm kontrolleri yapıp, gerekli düzeltmeleri yaptı iseniz, tebrikler, sorunu çözdünüz demektir. 

Eğer, yazılarımızı takip edip, tecrübelerinizi bizimle paylaşırsanız, çok mutlu oluruz.

Havuzunuzda size, mutlu bir sonbahar dileriz!





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...