13 Ekim 2015 Salı

Stabilizatörlü toz ya da tablet klor kullanımı hakkında

Bugün, 30 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe giren, Türk Standardı TS 13661 nolu, "Umumi Kullanıma Açık, Yüzme ve Terapi Havuzu Tesisleri İçin, Kurallar" hakkında yazacağız.

Daha önceki yayınlarımızda bu değişen standarttan bahsetmiştik. Bugün biraz da, bu standart içerisinde, Ek 8' de belirtilen, "Yüzme ve Terapi Havuzlarında İzin Verilen Dezenfektanlar" konusundan bahsedeceğiz.

Öncelikle nedir bu Ek 8 ve nedir bu izin verilen dezenfektanlar, onu görelim. Bunun için öncelikle, yazımızın en altındaki dökümanı okumanızı rica ederiz.


Bu standarta göre, özellikle umumi kullanıma açık, yani otel, motel, tatil köyü, spor tesisi ve belediye yüzme havuzu gibi herkesin kullandığı havuzlar için, bu havuzlarda kullanılması serbest olan klor formları açıklanmıştır. Bunların neler olduğunu yukarıdaki yazıda detaylı olarak görebilirsiniz. 

Peki, kullanılması uygun görülmeyen ve yasaklanan klor cinsi ya da formu nedir.

Bu klor çeşidi, klorun suda yavaş çözülmesi ve daha uzun süre suyun içerisinde kalabilmesi için, içerisine siyanürik asit, yani stabilizatör ilave edilmiş olan ve piyasada toz ya da tablet formunda satılan, Di-Klor ve Tri-Klor formlarıdır.

Peki bu klor formu Türk Standartları tarafından neden yasaklanmıştır. 

Bunun nedeni, bu klor formunun içerisinde bulunan stabilizatör madde, yani siyanürik asitin, suya bu klor türü katıldığında sürekli olarak ilave edilmesi ve suyun içerisinde birikmesidir. Bu birikim sonucunda, suda bulunan 100 ppm, yani 100 mg/litre siyanürik asit, klor kilitlenmesi denilen olaya sebebiyet vermekte ve suya ne kadar klor koyarsanız koyun, suda bakteri, virüs ve yosun hücreleri üremekte ve dolayısı ile su kirlenerek, berraklığını, temizliğini ve sağlığını kaybetmektedir.

Stabilizatörlü klor kullanılan yüzme havuzlarında, sezon ortasından sonra suyun bulanması ve sezon başındaki görsellik ve sağlığını kaybetmesinin temel nedeni, budur. 

Çaresi, maalesef yüzme havuzunun suyunun değiştirilmesidir.

Buna klora alternatif olarak kullanılabilecek klor cinsi, sıvı formdaki sodyum hipoklorit ya da Dünya'da çok yaygın olarak kullanılan bir otomatik dezenfeksiyon sistemi olan, tuz klorinatörleri, diğer bir değişle tuzdan klor jeneratörleridir. Bu ürün hakkında detaylı bilgi almak için, burayı tıklayabilirsiniz.

Mutlu bir sonbahar ve kış sezonu dileriz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...