13 Temmuz 2016 Çarşamba

Klor alerjisi - Klora alerjiniz mi var?

Klor herkes için uygun değildir. Bazı kişilerin klora alerjisi vardır. Klor tabi ki, havuz dezenfeksiyonunda kullanılan en etkin maddelerin başında gelir ama, eğer klora alerjiniz varsa, klorlu bir havuzda yüzmek sizin için bir kabusa dönüşebilir. Klorun kokusu, cildi tahriş edici özelliği ve gözleri yakması, en büyük havuz fanatiklerini bile çileden çıkarabilir.
Havuzunuz için klora alternatifler vardır. Gelin hep beraber, bu her havuza daldığınızda, cildinizi ve gözlerinizi tahriş eden zararlı kimyasaldan sizi kurtarabilecek, yani klora en iyi alternatif olabilecek, madde ve yöntemleri beraberce araştıralım.
BROMINE - BROM
Öncelikle, bir alternatif olarak brom'dan bahsetmek istiyorum. Esasen brom'da bir kimyasal bileşik olması dolayısı ile, klor'dan çok farklı olmamasına rağmen, özellikle klor'a alerjisi olanlar için, brom harika bir dezenfektandır. Bununla beraber, iyi bir dezenfektan olmasına rağmen, klor kadar da iyi bir oksitleyici, değildir. Bu demektir ki, havuzunuz daha önceki gibi berrak olmayacaktır. Bu durumla başa çıkmak için, bir çok havuz kullanıcısı hibrid bir sistem olarak, klor ve brom'u birlikte kullanırlar. Yine bu demektir ki, eğer klor bağımlılığından tamamen kurtulmak istiyorsanız, bu sizin için tam bir çözüm değildir.
Ama brom kullanımı, sıcak sulu SPA ve jakuzilerde, çok iyi sonuçlar verecektir.
Brom'u tablet (brom-klor) şeklinde, havuzculuk firmalarından arayabilir ve bulabilirsiniz.


PHMB
Eğer klora bağımlılığınızı tamamen ortadan kaldırmak istiyorsanız, PHMB maddesine bir bakmalısınız. Peki nedir PHMB? PHMB, Poli Hegza Metilen Biguanid maddesinin baş harfleridir. Bu madde çoğunlukla biguanid ya da Baquacil adı altında satılır. Şimdi sizde PHMB' nin ne olduğunu anladınız ve artık biliyorsunuz.
Bu madde, en basit tanımıyla klor yerine havuzunuza koyabileceğiniz, en iyi iş gören alternatiflerden birisidir. Fakat yine kötü bir haber, bu kimyasal hiç iyi bir oksidant, yani oksitleyici değildir. Dolayısı ile havuz suyunuzun berrak olabilmesi için, oksidant olarak hidrojen peroksit ve sürekli olarak yosun önleyici kullanmanız gerekecektir.
OZON JENERATÖRLERİ
Hepiniz atmosferde bulunan ve güneşin zararlı ışınlarını filtre eden ozon tabakasını duymuşsunuzdur. Benzer bir amaçla, sizde havuzunuzda kendi ozon tabakanızı oluşturabilirsiniz.
- Bilmeniz gerekenler:
Sistem havuza ozon gazı enjekte eder. Bu gaz daha sonra havuz suyundaki kirleticiler ile reaksiyona girer. Bu reaksiyon havuzunuzu temizler ve yüzmeniz için uygun bir havuz suyu oluşturur.
İki ana tip ozon jeneratörü vardır.
- UV yani ultra viyole ışınlı ve Corona deşarjlı
UV ışın sisteminde, sirkülasyon ve filtrasyon sisteminin dönüş hattı üzerine monte edilen ve kirlilikleri, su içerisinden geçerken yok eden özel UV lambalar vardır. Corona deşarjlı diğer sistemde ise, yüksek amperajlı bir elektrik akımı, jeneratör içerisinde ozon gazı oluşturarak, filtrasyon sistemi içerisinden geçen patojenleri öldürür.
Bu iki sistemde çok etkili olmalarına rağmen, küçük bir problem vardır. Bu sistem sadece 15-20 tonluk çok ufak havuzlarda ve kuru iklimlerde iyi çalışır. Türkiye'de olduğu gibi, nemli iklimlerde ve daha büyük kapasiteli havuzlarda, sistem yeterli olmayacak ve ilave olarak sürekli klora ihtiyaç duyacaksınız.
Bundan daha büyük kapasiteli havuzlara, bir ozon jeneratörü sistemi kurmak ise, size ikinci bir havuz yaptırma maliyetinden çok daha fazla bir harcamaya ve elektrik tüketimine sebep olacaktır.
DOĞAL MİNERALLİ DEZENFEKSİYON-İYONİZASYON
Bakır ve gümüş gibi bazı doğal minerallerin bakteri ve virüsleri öldürdüğü yüzyıllardır bilinir. Eğer havuz suyunuzun pH, sertlik, alkalinite gibi parametrelerini çok iyi kontrol edebiliyorsanız, havuz suyunuzun içerisine ilave edilecek belli bir seviyedeki bakır ve gümüş iyonları sayesinde havuzunuzda yaklaşık %50 oranında daha az klor kullanabilirsiniz. Bu iyonları üreten ve havuz suyuna veren, muhtelif iyonizasyon sistemleri vardır. Ama birçoğu, özellikle kullanması çok zor ve bilinçli takip gerektiren sistemlerdir. Bizim size önerebileceğimiz, en basit ve en ekonomik bakır iyonizasyon sistemi, havuz suyunun üzerine yüzer bir şekilde bırakılan ve güneş enerjisi ile çalışan, bakır iyonizasyon sistemleridir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.
SONUÇ OLARAK
Yukarıda bahsedilenlerin tümü klora iyi birer alternatiftir. Bunlar havuz suyunuzu temizler ve tüm yaz sezonu boyunca, yüzülmesi için güvenli kalmasına yardımcı olurlar. Fakat tüm bu dezenfeksiyon sistemlerinin, nasıl ve ne şekilde kullanılacağının çok iyi bilinmesi ve öğrenilmesi gerekir. Dolayısı ile, kullanacağınız madde ya da sistem ne olursa olsun, kullanma talimatlarını çok iyi okumalı ve başlangıçta işin profesyonellerinden, bilgi ve danışmanlık almalısınız.

İyi bir yaz sezonu ve sağlıklı yüzme havuzları dileklerimizle.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...